top of page
  • Writer's pictureTSZ

Bespovratna EU sredstva u 2021. godini

Updated: Dec 22, 2021

U narednom razdoblju Hrvatska ima na raspolaganju oko 25 milijarde eura potpore iz EU fondova za financiranje projekata. Dva su ključna izvora – Next generation EU s rokom korištenja do 2023. godine i višegodišnji financijski okvir za period do 2027. godine.


REACT EU dio je NEXT generation fonda iz kojeg se očekuje vrlo izdašan i atraktivan natječaj za poduzetnike - Izgradnja i opremanje. Najavljivani budžet za ovaj natječaj je oko milijardu kuna (200 tisuća eura). Očekuje se da će natječajem proizvođači moći sufinancirati izgradnju i kupnju opreme. Ovog puta natječajem se želi potaknuti najbolje projekte (ne i najbrže). Finalne uvjete natječaja i kriterije bodovanja očekujemo već u travnju ove godine. Veći ponder u ocjenjivanju zasigurno će imati ekološka i digitalna komponenta projekta.


Dodatno, važno je uzeti u obzir kako će se nova Karta regionalnih potpora, usklađena s novom podjelom Republike Hrvatske na četiri statističke regije 2. razine moći notificirati Europskoj komisiji tek po donošenju novih Smjernica za regionalne potpore za 2022.-2027., što zapravo znači da u ovoj godini poduzetnici izvan Zagreba ne mogu očekivati više intenzitete potpore za izgradnju i nabavu opreme. Podsjećamo, novom Nacionalnom klasifikacijom statističkih regija 2021. Republika Hrvatska podijeljena je na četiri statističke regije 2. razine: Panonsku Hrvatsku (s intenzitetom sufinanciranja 50-70%), Jadransku Hrvatsku (s intenzitetom sufinanciranja 35-55%), Grad Zagreb (s intenzitetom sufinanciranja 20-40%) i Sjevernu Hrvatsku (s intenzitetom sufinanciranja 35-55%).


Za poljoprivredu su osigurana dodatna sredstva u iznosu 205 milijuna eura u sklopu starog programskog razdoblja. Trenutno je u tijeku natječaj za plastenike u kojima se uzgaja povrće. Školovani poljoprivrednik mlađi od 41 godinu koji u nerazvijenom području, planira graditi plastenik s navodnjavanjem ili grijanjem te planira zapošljavanje odličan je kandidat za dobiti sufinanciranje ovim natječajem.


Za više informacija ili savjeta što i kako iz EU fondova slobodno nam se obratite. Temeljem našeg dugogodišnjeg iskustva, potpuno objektivno dat ćemo vam mišljenje o prihvatljivosti i uputiti vas u sljedeće korake koji su preduvjet ako razmišljate bespovratnim sredstvima financirati svoje projekte.


***


Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.

#citamozavas #tumacimozavas #poduzetnici #potpore #EUfondovi

143 views0 comments
bottom of page