top of page
  • Writer's pictureTSZ

Digitalna i zelena tranzicija proizvodnje uz EU bespovratna sredstva

Updated: Apr 25, 2021

Nakon gotovo godine dana iščekivanja, ovaj tjedan službeno je objavljen natječaj Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju kojim će se dodijeliti bespovratna sredstva za proizvođače koji žele nabaviti strojeve i/ili graditi (uz preduvjet pravomoćne građevinske dozvole do 1.8.2021.).


Potpora je moguća u rasponu od 500.000 do 7,5 milijuna kuna, uz intenzitet za najveći dio projekta od 35% do 45%, a ovisno o veličini tvrtke (nova Karta regionalnih potpora temeljem koje će intenziteti sufinanciranja ovisiti i o lokaciji ulaganja, neće biti aktualna u ovoj godini).


Pod nazivom digitalna i zelena tranzicija zapravo se želi sufinancirati investicije malih i srednjih poduzetnika u modernizaciju proizvodnje tj. doprinijeti jačanju konkurentnosti te stvaranju otpornosti na krizu. Primjerice, kupnjom stroja nove generacije dio procesa u proizvodnji koje ste manualno odrađivali sada ćete moći digitalizirati, a posljedice mogu biti višestruko korisne, primjerice uštede u sirovinama, smanjenje škarta, niža potrošnja električne energije i sl. Prihvatljivo je prijaviti sve stvarno nastale povezane troškove koje ćete neminovno imati prilikom uvođenja novih digitalnih tehnologija (dogradnja, instalacija, edukacija, smještaj, trošak zaposlenika za organizacijske promjene, razna IT rješenja, savjetodavne usluge i sl.)

Natječajem će se sufinancirati projekti s najvećim brojem bodova, a obvezni kriteriji su povećanje prihoda, izvoza i zapošljavanje u najkasnije 2025. godini u odnosu na referentnu godinu koju možete odabrati – 2019. ili 2020.


Krajnji rok za prijavu je 31.5.2021. u 16.00 sati.


Ako u referentnoj godini imate negativan EBITDA, nemate minimalno 10% kapitala u pasivi te nemate barem jednog zaposlenog, ne možete se prijaviti.

No, ne znači niti da možete ako ove uvjete zadovoljavate. Za odgovor na pitanje možete li kupiti kamion ili jeste li prihvatljivi za prijavu na natječaj – potrebno je analizirati vaše financijske izvještaje, porazgovarati o tipu i veličini investicije te o specifičnostima vaše proizvodnje i na kraju o spremnosti na preuzimanje ugovornih obveza – npr. zapošljavanje, rast prihoda i izvoza.


LINK na natječaj: Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju


Za više informacija ili savjeta što i kako iz EU fondova, slobodno nam se obratite. Temeljem dugogodišnjeg iskustva naših savjetnika, potpuno objektivno dat ćemo vam mišljenje o prihvatljivosti i uputiti vas u sljedeće korake. Suradnju na pripremi projekata za ovaj natječaj ugovaramo do najkasnije 7.5., a zbog vrlo opsežne dokumentacije koju je potrebno pripremiti do roka za prijavu.


Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.


#citamozavas #tumacimozavas #poduzetnici #potpore #EUfondovi #react #digitalnatranzicija #zelenatranzicija #konkurentnost


82 views0 comments
bottom of page