top of page
 • Writer's pictureIZ

Dodjela potpora – uvjeti i izazovi


Tatjana Štefanac Zjalić, direktorica društva Happtory, je u 2015. godini u časopisu BIZdirekt (broj 37, godina VII, veljača 2015, članak EU fondovi) dala svoj osvrt na to koji su izazovi u ishođenju različitih vrsta potpora, na što sve poduzetnik (korisnik potpore) mora obratiti pažnju prilikom prijave na natječaj i koja je uloga savjetnika u svemu tome.


U nastavku donosimo ključne poruke iz članka.


Tipovi potpora

Malo ili srednje veliko poduzeće s može ostvariti potporu putem poreznih olakšica, beskamatnih kredita, kredita s povoljnom kamatnom stopom ili putem bespovratnih sredstava iz nacionalnih izvora ili EU programa. Izazov je kombinirati više oblika potpore radi postizanja optimalnog sufinanciranja investicija.

Uvjeti i izazovi

 • Ne postoje generalna pravila koja propisuju uvjete za dodjelu potpore.

 • Dinamika ostvarivanja i isplate potpore razlikuje se po natječajima (npr. ponekad potporu možete ostvariti po završetku investicije, ponekad određenom dinamikom tijekom provedbe, a ponekad u značajnom iznosu na početku investicije).

 • Koji su prihvatljivi troškovi? (Npr. sufinanciranje troška kupovine zemljišta, objekata ili trošak kupovine rabljene opreme značajno boljih tehničkih specifikacija)

 • Kada smijete započeti investiciju? (Npr. tek nakon podnošenja prijave)

 • Složenost procedura koje treba slijediti (npr. javna nabava).

 • Koliki iznos potpore možete dobiti, a koliki postotak morate sami investirati?

 • Je li svrha vaše investicije usklađena sa svrhom natječaja?

 • Koliko je dopušteno trajanje projekta?

 • Što sve od dokumentacije trebate imati spremno u trenutku prijave na natječaj (npr. građevinska dozvola, obvezujuće pismo namjere banke i sl.)?

 • Kako osigurati administrativnu i projektnu urednost prilikom prijave na natječaj?

Ukoliko želite sami pripremati projekte za prijavu na natječaj važno je, osim izučavanja niza natječajne dokumentacije, proučiti i često postavljana pitanja i provjeriti je li u međuvremenu objavljena izmjena natječaja.


Uloga savjetnika

Savjetnici su spona između institucija koje daju novac i poduzetnika te imaju važnu ulogu u „prevođenju“ planiranih investicija u sufinancirane projekte. Investicije koje će osigurati otvaranje radnih mjesta ili plasiranje novih proizvoda ukoliko nisu prezentirane na propisani način - nemaju šansu dobiti potporu. Iskustvo stečeno značajnim brojem odrađenih različitih projekata, dostatni kapaciteti i stručne kompetencije koje imaju stručnjaci mogu maksimizirati šansu dobivanja potpora.


Članak u cijelosti možete pročitati na: http://www.mirakul.hr/wp-content/uploads/2015/02/BIZdirekt_Primorska-Hrvatska_37_veljaca_2015.pdf


Ako vam je potrebno savjetovanje oko odlučivanja o relevantnoj potpori i asistencija u pripremi prijave, Happtory vam može pomoći.

***

Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page