top of page
  • Writer's pictureIZ

Poduzetništvo mladih, žena i početnika – financiranje kreditom

Updated: Jan 20, 2022

Započeli ste poslovanje prošle godine i ide vam tako dobro da morate zaposliti još nekoliko osoba i povećati radni prostor? Ili ste tek završili fakultet, a imate poslovnu ideju koju ne znate kako financirati? A možda ste firma koju vode žene i želite proširiti svoje poslovanje na neke dodatne usluge, a trebaju vam i novci za svakodnevno funkcioniranje biznisa?


U svakom slučaju, jedan od načina kako možete financirati vaše ideje i svakodnevne poslovne potrebe je financiranje kreditom. Iako je to možda zadnja opcija za koju biste se odlučili (ako se uzmu u obzir obaveze koje to nosi), financiranje kreditom NE MORA nužno biti skupo i komplicirano. Osobito ako pripadate jednoj od skupina za koju postoje POVOLJNE opcije kredita: mladi poduzetnik (1), žena poduzetnica (2) ili poduzetnik početnik (3).


Što se može financirati povoljnim kreditnim opcijama?

Povoljne opcije koje trenutno postoje na tržištu usmjerene su na financiranje sljedećeg:

· osnivanje obrta ili firme

· pokretanje, unaprjeđenje i modernizaciju poslovanja

· uvođenje novih tehnologija

· povećanje kapaciteta

· razvoj i uvođenje novih proizvoda ili usluga

· troškova plaća za nova i postojeća radna mjesta

· sirovina i materijala

· tekućih poslovnih obaveza (režijski troškovi, zakup poslovnog prostora, opći troškovi)

· podmirenje obveza prema dobavljačima

· izvoza

· kupnje ili obnove poslovnog prostora


Koje su to povoljne opcije?

Malo smo istražili što se sve nudi na tržištu. Povoljne opcije uglavnom se temelje na suradnji banaka s HBOR-om (4), HAMAG-BICRO-om (5) ili EBRD-om (6), a neke poslovne banke su razvile i posebne vlastite programe, npr. Erste banka za poduzetnike početnike.


Najzanimljivije opcije smo obradili u tablici:

Kao što se može vidjeti, raspon iznosa kredita koji se može odobriti mladim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima ili ženama poduzetnicama kreće se između tisuću i milijun eura, i to uz primjenu niže kamatne stope nego što bi to bio slučaj bez korištenja ovih opcija – između 0,5 % i 2 % (dok je prosječna kamatna stopa u 2019. godini iznosila 3,11 %).


Također, vrijedi napomenuti da EBRD, osim financijske suradnje s bankama, provodi i program „Women in business u sklopu kojeg žene poduzetnice mogu dobiti podršku u raznim područjima: edukacije, poslovno savjetovanje, poslovni treninzi, mentoriranje, umrežavanje. Prema našem iskustvu, poduzetnice u Hrvatskoj najčešće koriste podršku vezanu uz poslovno savjetovanje – EBRD sufinancira troškove konzultantskih usluga (npr. izrade poslovnih planova, izrade web stranica, izrade strategija, organizacije poslovanja, usklađivanje poslovanja s EU direktivama i sl.) do max iznosa od 10.000 eura i daje na raspolaganje savjetnika iz svoje baze (npr. Happtory).


Ako vas je neka od ovih opcija zaintrigirala, Happtory vam može pomoći u pregovorima s bankama ili oko izrade poslovnog plana/investicijske studije i pripreme dokumentacije. Isto tako, i mi smo jedan od savjetnika iz EBRD baze pa pozivamo poduzetnice da nam se jave za suradnju!


***

Pojmovnik:

(1) Mladi poduzetnici – mlade osobe (do 40 godina) zajedno posjeduju više od 50% vlasništva

(2) Poduzetnici početnici - prvi put osnivaju poslovni subjekt ili poslovni subjekt posluje kraće od 2 (dvije) godine; nisu bili niti su trenutno vlasnici/suvlasnici drugog posl. subjekta s više od 30% udjela

(3) Žene poduzetnice - najmanje jedna ili više žena zajedno posjeduju više od 50% vlasništva i žena je na upravljačkoj poziciji

(4) HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvoj, razvojna i izvozna banka, osnovana je s ciljem poticanja razvitka hrvatskog gospodarstva

(5) HAMAG-BICRO - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije; pruža podršku poduzetnicima kroz sve razvojne faze njihovog poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište

(6) EBRD – Europska banka za obnovu i razvoj


***

Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.

199 views0 comments
bottom of page