top of page
  • Writer's pictureTSZ

300 milijuna eura za poduzetnike

Updated: Jan 20, 2022

Natječaji za R&D projekte (IRI i Integrator) su zatvoreni, natječaji za sajmove i certificiranja također. U tijeku je natječaj kojim se sufinanciranju energetski projekti poduzetnika svih veličina u većini djelatnosti. No, kako je 2020. godina na izmaku, možemo li uskoro očekivati prilike za sufinanciranje kupovine strojeva, opreme, ICT rješenja, savjetodavnih usluga i sl. - ključna ulaganja SME poduzetnika?


Polovicom rujna na stranicama MRRFEU objavljeno je kako su u fokusu dva natječaja čiji cilj će biti ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje te podrška investicijskim aktivnostima kod mikro i malih razvojnih tvrtki i to iz REACT-EU instrumenta. No, što to konkretno znači poduzetniku, prema neslužbenim informacijama, pokušat ćemo približiti u nastavku.


Spomenutih 300 milijuna eura poduzetnici bi mogli povući iz dva natječaja kakva smo vidjeli u bližoj prošlosti - E-impuls te Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova (P15 u savjetničkom žargonu).


U 2016. godini iz natječaja E-impuls financirano je 1083 dobitnika - mikro i malih d.o.o., j.d.o.o., obrta, OPG-a i to proizvođača, arhitekata, foto studija, geodeta, savjetničkih tvrtki, poneki vinar i dr. Natječajem je bilo moguće dobiti do 300.000 kuna potpore s intenzitetom sufinanciranja od 65 % do 85 % ovisno o veličini prijavitelja. U konačnici, dodijeljena je potpora prosječne vrijednosti 230.000 kuna i to za nabavu strojeva, opreme, ICT rješenja i savjetodavnih usluga. Primjerice, geodeti su nabavljali dronove za snimanje, neki su automatizirali proizvodne procese, arhitekti su nabavljali AutoCAD i računalnu opremu, financirano je izrađivanje web stranica i dr. Očekivalo se otvaranje novih radnih mjesta te povećanje prihoda. Financiranje leasingom nije bilo moguće, a proces evaluacije trajao je više od 180 dana.


U 2018. godini iz natječaja P15 financiran je 91 poduzetnik. Ovo je bio natječaj za izgradnju i opremanje proizvodnih tvrtki koje su mogle dobiti do 15 milijuna kuna potpore uz intenzitet sufinanciranja ovisno o njihovoj veličini te tipu investicije - za srednju tvrtku regionalna potpora iznosila je 35 %. Regionalna potpora je najveći dio projekta koji se odnosi na ulaganja u gradnju i opremanje. Viši intenziteti sufinanciranja su bili mogući za dio projekta koji se naziva de minimis potpora, a čije je ograničenje na maksimalni iznos od 1,5 milijuna kuna u 3 godine. Dobitnici pojedinačno najviših iznosa potpore bili su RASCO d.o.o., Dajaković d.o.o., Frozen Food International d.o.o., Naše klasje d.o.o. i još poneki. Prosječna potpora po ovom natječaju iznosila je 3,9 milijuna kuna, a očekivalo se otvaranje novih radnih mjesta te povećanje prihoda i izvoza.


Uzmemo li u obzir izdašan očekivani proračun prema riječima Ministrice Tramišak te široki raspon potencijalnih prijavitelja i mogućih troškova, prilike za sufinanciranje novih investicija SME tvrtki bit će značajne, no s konačnim zaključkom kao i uvijek u potporama - pričekajmo službenu objavu najavljivanih natječaja, a do tada pripremajmo se s analizom planova i troškova za 2021. i 2022 godinu.


Happtory vam može pomoći sa svojim stručnim znanjem i iskustvom. Ako biste voljeli dobiti detaljnije informacije o aktualnim i očekivanim natječajima ili samo želite porazgovarati o svojim budućim poslovnim planovima, javite nam se!


***

Izvori:

MRRFEU 16.9.2020.

MRRFEU 30.9.2020.

Natječaj E-impuls

Natječaj P15


***

Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.

220 views0 comments
bottom of page