top of page
  • Writer's pictureTSZ

Potpore za ulaganje u turizam

Updated: Nov 5, 2020

Možete li ostvariti potporu za investiciju u turizam, ovisi o vrsti turizma kojom se bavite ili planirate baviti, te o tipu investicije tj. troškovima za koje biste tražili potporu. Kada govorimo o potpori, mislimo na bespovratna sredstva, porezne olakšice ili povoljne zajmove.


Bespovratna sredstva

Redovito, jednom godišnje, Ministarstvo turizma objavljuje natječaje iz kojih je moguće sufinancirati ulaganja u podizanje kategorizacije objekata, gradnju bazena, wellnessa, sportske, zabavne ili rekreacijske sadržaje ili pak ulaganje u inovativne IT tehnologije, kao što su: ulaganje u web i mobilne aplikacije za povećanje digitalne interakcije s gostima, lakše bukiranje smještaja; aplikacije za povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti destinacijske ponude i sl. Intenzitet sufinanciranja je do 60 %, a maksimalno je moguća bespovratna potpora po projektu od 100.000 do 200.000 kuna. Korisnici potpore imaju obvezu bavljenja turizmom najmanje još 5 godina od završetka projektnih aktivnosti.

Porezne olakšice

Porezne olakšice prema Zakonu o poticanju ulaganja dostupne su za investicije u hotel, aparthotel, turističko naselje i kampove kategorije četiri ili pet zvjezdica; projekte vezane uz smještajne objekte nastale obnovom kulturno-povijesne baštine, projekte zdravstvenog, kongresnog, nautičkog, kulturnog, golfskog turizma, zabavnih i/ili rekreacijskih centara i tematskih parkova, turističko-ekoloških projekata i sl. Prihvatljiva su ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu u iznosu od najmanje 50.000 eura za mikro poduzetnika i zapošljavanje najmanje 3 nova djelatnika u razdoblju od 3 godine od početka projekta. Potpora se ostvaruje kao umanjenje stope poreza na dobit za 50 % u periodu koji ovisi o visini investicije i profitabilnosti prijavitelja, ali ne duže od 5 godina

Povoljni zajmovi

Povoljni ESIF zajam dostupan je za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu i obrtna sredstva do 30 % zajma. Iznos zajma ne može biti veći od 50.000 eura na period do 10 godina i s kamatom od 0,5 % do 1 %, ovisno o mjestu ulaganja. ESIF zajam je financijski instrument kojim se dodjeljuje potpora male vrijednosti tzv. de minimis potpora koja u 3 godine ne može biti veća od 200.000 eura.


Nastavno na gore navedeno, broj opcija sufinanciranja, visina potpore i preduvjeti koje morate zadovoljiti ovise i o vašoj veličini - jeste li mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnik.

Za podršku u odabiru odgovarajuće potpore, izradi poslovnog plana, skupne izjave i prijavnih obrazaca ili godišnjih izvještaja u procesu provedbe projekta, slobodno se obratite Happtory timu.

Izvor: Zakon o poticanju ulaganja, Uredba o poticanju ulaganja, Natječaj Ministarstva turizma za 2019. godinu, HAMAG BICRO informacije o ESIF zajmovima


***

Za pravovremene informacije i novosti, zapratite nas na Instagramu.

82 views0 comments
bottom of page